2014 | Just Blogging







MY FORECAST NEW YEAR 2015

Pelaburan saham - Nazri Khan

Alhamdulillah. Looking forward to my first political seminar along with Malaysian respectable politicians on 2015 Economic & Stock Market Outlook.
All friends invited to attend. 27th January, Sunway Resort Hotel.
My humble FORECAST in 2015 :
2015 will see USA Federal Reserve unwind its huge USD3 trillion financial stimulus and start to hike interest rates, first time in eight years.
2015 will see Bank Of Japan and European Central Bank to start pumping in USD1 trillion yen and Euro 1 trillion to boost their flagging economies.
2015 will see Malaysia chairing ASEAN and the launch of Asean Economic Community and ASEAN stock exchange by October 2015.
2015 will see the start of mega bank merger in Malaysia. Expect the biggest Malaysian Bank to be born with more than RM100 billion market cap next year.
2015 will see Malaysia finally implement Good Service Tax at 6% (lowest in ASEAN) after the long planning since 1992, Mahathir Prime Minister and Anwar Ibrahim, Finance Minister era. Malaysia are the third last ASEAN countries to implement GST.
2015 will see more than 10 mega IPO in Bursa Malaysia which includes 1MDB, Malakoff, Weststar, Iskandar Waterfront, Al Medini, Khazanah Theme Park, Ekuinas Ilmu, Sunway Construction, Sime Auto and Ecoworld International.
2014 will be officially Bursa Malaysia fourth WORST year in history, after 2008, 1997 and 1994. Year to date, Bursa has dipped 226 points or 11.8% ever since it
touched the highest record on the 8th July 2014.
2014 will be the first Bursa losing year after five straight profitable years since 2008. Not bad, given that Bursa has gained a whopping 1095 points or 135% since 28th October 2008 bottom.
2014 Bursa worst sectors are plantation and oil gas while the best Bursa sectors are technology and construction. All four sectors should be a good buy next year especially technology stocks if USA solid economy continue.
2015 should see Bursa renew momentum and continue the uptrend driven by the return of foreign inflows. As at today, foreign investors hold 45% of Malaysian Bonds and 23% of Malaysian equities, among the lowest in history.
2015 hottest economic issues will be falling ringgit, falling oil, rising inflation, rising interest rates, rising household debt, illicit money outflow and New Economic Model of Malaysian 11th Economic Plan.
2015 hottest political issues will be 1MDB Berhad, Anwar Sodomy Verdict, Seditious Act, Hudud Row, Pakatan Solidarity, Felda Group, Malaysia Airlines Berhad and UMNO New Political Model. Expect to see the rise of Malaysian political temperature and more confrontation Malay liberals vs Malay extremes.
2015 will see oil even cheaper than water. Within five months, oil price has crashed from USD110 to USD55 per barrel. It now costs RM1 to buy a litre of oil, compare
to water which is RM2 a litre. Ironically, RON 95 and Milo Tarik have not fallen as much.
2015 will see more currencies volatility. Forex traders are set to return. Top Five worst currencies in 2014 are Russian Rouble, Chilean Peso, Argentina Peso, Colombian Peso and Ukraine Hryvnia which have tumbled more than 20%. Ringgit which is already down 12% is yet to join the fray. Russia has shockingly raised its key interest rate to 17% from 10% after the collapse of the rouble currency.
2015 will see the return of Avian Influenze H5. Japanese officials slaughtered 4,000 chickens after confirming the H5 strain of bird flu at a poultry farm in the
southwest of the country. More widespread H5 will push Malaysian healthcare and glove stocks higher.
2015 will see the return of El Nino. Australian Weather Bureau confirmed 70% probabilities of El Nino emerging by February 2015 in the Pacific Ocean. This should be supportive of global aggro commodities including Malaysian Palm Oil.
2015 biggest DANGER to Global Stock Market will be GREECE. Signs suggest Greece may leave European Union if the left radicals, Syriza Party win the Greece general election this month. If this materialize, expect Greece exit to tear off Euro.
My overall take : 2015 will be the Best Stock Picking year for all investors and traders, despite higher Malaysian political temperature and rising interest rate, given the solid USA economy, cheaper Bursa stocks, super attractive risk-reward and huge selling seen over the last six month.
See me on 27th January 2015. Happy New Year.
~ Nazri Khan, Affin Hwang Investment Bank.

P/S: Boleh search artikel ni lagi ni untuk rujukan masa datang. Klik dekat bahagian search bahagian kanan atas blog ni. Penting juga sebagai rujukan. Sebagai contoh kalau berlaku penularan wabak selsema burung, ada kesan kepada sektor penjagaan kesihatan dan pasaran sarung tangan getah Malaysia. Kalau kaji sejarah tahun lepas, penularan wabak Ebola meningkatkan harga saham sektor kesihatan dan pasaran getah Malaysia seperti IHH, GREENYB, TOPGLOVE dan sebagainya.

Moga bermanfaat. Tq
{ Read More }


Apa itu Dollar Cost Averaging?

Dollar Cost Averaging ni teknik yang banyak digunakan dalam pelaburan untuk meminimakan risiko.

Cost averaging bermaksud purataan kos yang mengurangkan kadar turun naik nilai sesuatu pelaburan.

Sebagai contoh anda ada 10ribu dan dengan kaedah purata ni, kita dapat maksimakan keuntungan.

Contoh, dengan 10ribu kita laburkan pada saham minyak:

4ribu pada bulan pertama (Oktober), 3ribu bulan kedua (November) dan 3ribu lagi pada bulan ketiga (Disember).

Seperti yang kita tahu, harga minyak jatuh pada awal Disember nih. Dengan teknik ni, kita dapat beli banyak unit berbanding pada bulan Oktober.

Kalaulah kita beli dengan semua harga RM10ribu pada Oktober, kadar rugi lebih banyak berbanding kita buat purata.

Dollar Cost Averaging

{ Read More }


Analisis Saham YGL, IFCAMSC dan Efficen

Untuk bulan ni cuba perhatikan ketiga-tiga kaunter nih:

1. YGL
2. IFCA MSC
3. Efficen

Menggunakan teknik mudah segitiga, graf menunjukkan kesemua kaunter yang disebutkan sudah 'breakout'.

1. YGL - Aku mula-mula perasan masa harga RM0.37 seunit, menyesal beli lambat :( sebab agak sibuk & tak sempat nak fikir betul-betul hari tu. Tapi sempat beli masa harga RM0.42 dengan 10000unit (RM4200). Agakan aku berdasarkan graf: Target price 50sen, Stop loss 37sen.



[KEMASKINI] Alhamdulillah harga 10Nov2014 paling tinggi jadi RM0.485, kenaikan lebih kurang 15% dalam masa 2hari! Dah selamat jual separuh dulu (5000 unit). TP separuh lagi 49-50sen inshaAllah.

2. IFCA MSC - Ini kaunter dapat banyak manfaat dari GST kerajaan nanti. Kalau perhatikan graf RSI, dah mencapai Overbought 50% ke atas. Maksudnya ramai berebut-rebut beli & harga pun naik. Kalau guna teknik segitiga tu pun, boleh predict yang kaunter ni akan naik lagi.



Timeframe untuk hold ini kaunter - Anggaran sehingga tahun 2016 sebab pelaksanaan GST menguntungkan syarikat ni agaknya kot. Dan Inflasi disebabkan GST dianggarkan hingga tahun 2016-2017. Akan dikaji lagi :)

3. Efficen - Ini kaunter macam hampir-hampir nak breakout. Prestasi syarikat macam bagus. Haa.. analisis fundamental pun jangan tak buat. Tengok-tengok sikit websitenya: http://www.efficient.com.my/investors.html



Syarikat ni syarikat IT, pemegang utama saham ni ialah Singapore Post. Singapore Post ni pun syarikat besar kat Singapura. Fundamental syarikat cantik, analisis teknikal graf pun macam cantekk jer, macam comel jerr. Anggaran Target Price 45sen, TP 2 50sen. Stop loss 30sen.

Penafian: Risiko melabur adalah atas tanggungan anda sendiri. Yang penting kita belajar, praktik dan belajar lagi. Salam kejayaan!
{ Read More }


Bisnes Cara Nabi dan Sahabat

Siapa ada pernah dengar Kisah Pemandu Kepada Bilionaire Tolak 2 Juta Pemberian Tuannya?

Pemandu kepada Li Ka Shing – LKS (Jutawan No 1 di Asia) telah berkhidmat lebih 30 tahun dengan LKS dan telah capai umur bersara. LKS sebagai tanda penghargaan telah memberinya cek bernilai 2 juta tetapi pemandu tersebut menolaknya kerana dia mendakwa sudah miliki 20 juta ditangannya. LKS berasa hairan kenapa bekas pemandunya ada simpanan sebegitu banyak walhal gaji dia cuma 6 ribu sahaja .
Li Ka Shing pelik pemandunya mendakwa ada 20 juta ditangannya walhal gaji 6 ribu saja.
Pemandu LKS akhirnya mendedahkan bahawa ketika dia menjadi pemandu kereta beliau, LKS selalu membuat pesanan kepada pengurusnya melalui telefon, memberi arahan supaya membeli tanah atau saham yang mana satu. Pemandu tersebut memasang telinga dan secara tidak serius dan diam-diam membeli saham-saham yang LKS arahkan kepada pengurus beliau.

Lama kelamaan, selepas bermula secara kecil-kecilan bermain saham melalui curi-curi dengar arahan LKS kepada pengurusnya, pemandu tersebut berjaya mengumpul dana lebih 20 juta.

Ini adalah antara contoh bisnes gaya cara Nabi Muhammad S.A.W. Baginda ketika mula bisnes tidak memiliki ternakan satu pun tapi membantu bisnes pemilik ternakan dengan menjadi pengembala kambing ketika kecil.

Baginda belajar dari orang kaya tersebut dengan membantu hasil ternakan beliau supaya kambingnya banyak susu, gemuk-gemuk belaka dan tidak hilang. Baginda secara tidak langsung belajar menguruskan bisnes dan sistem orang kaya tersebut.

Setelah berusia 12 tahun, baginda sering mengikuti bapa saudaranya Abu Talib berniaga, malah pernah dibawa ke negeri Syam (kini Syria) mengikuti Abu Talib menjalankan urusan perniagaan di sana. Dari situ Rasulullah SAW belajar selok belok perniagaan sehingga Baginda diberi kepercayaan untuk mengendalikan perniagaan bapa saudaranya dan juga orang Quraisy yang lain.

Baginda juga tidak memiliki produk sendiri tapi memilih produk yang terbaik dari pengeluar lain untuk didagangkan. Teknik inilah yang banyak digunakan oleh jutawan malah billioniare kaya didunia sekarang. Senang cakap dalam bahasa bisnes sekarang kita panggil 'trading'. Atau lebih mantap lagi kita panggil 'saham', memilih syarikat yang terbaik untuk kita memiliki perniagaannya juga.

Nabi tidak mempunyai kedai sendiri tapi ada banyak kedai?

Ya, memang Rasulullah tidak mempunyai kedai tapi ada banyak kedai. Huh? Ada banyak kedai?? Apa maksudnya?

Nabi ada banyak kedai-kedai (channel) yang mahu jualkan produk baginda, secara tak langsung sebenarnya Nabi bijak untuk ada banyak kedai walaupun tidak memilikinya pun.

Begitulah juga teknik ni kita boleh apply dalam hidup kita untuk berniaga:

1. Rapatilah dan belajar dari orang yang lebih berjaya untuk cepat tahu sistem, minda dan cara mereka berfikir. Sepertimana Nabi belajar dari orang kaya menternak kambing yang dijaga baginda.

2. Daripada kita mengeluarkan kos yang banyak untuk membuka kedai, kita boleh ada banyak kedai. Contohnya, kita pandai membuat kuih. Daripada membuka satu kedai kuih kita, lebih baik mencari 5 buah malah berpuluh-puluh kedai yang boleh kita letakkan produk kita dan mereka jual. Cari kantin, kedai makan, bazar, pasar malam ataupun restoran di hotel.

Tetapi mengapa baginda tidak memiliki banglo besar atau harta kekayaan lain?

Bagi baginda, kekayaan sebenar adalah kekayaan iman, ilmu dan amal kepada Allah S.W.T.

Harta Abdul Rahman bin Auf

Sahabat baginda seperti Abdul Rahman bin Auf juga kaya tapi beliau juga tidak terlalu taksub dengan kekayaan dunia.

Kalau ada masa nanti akan bersambung tentang teknik bijak Abdul Rahman bin Auf menjual tali unta.. Untung dari tali unta saja sudah boleh kaya.
{ Read More }


Carta Saham Bursa Malaysia

Jenis carta yang ada ialah carta bar, carta garis dan candlestick (carta lilin).

Jenis Carta Saham:

Sebelum kita nak tahu lebih lanjut pasal jenis carta, fahamkan dulu istilah yang ada:

Open: Harga jualan yang dibuka pada hari tersebut
Close: Harga yang ditutup untuk hari tu
High: Harga paling tinggi pernah dicapai dalam hari tersebut
Low: Harga terendah untuk hari tersebut


Saham Online - Analisis Teknikal
1. Bar Chart

Ianya garis menegak dengan calit belah kanan untuk close price dan calit kiri open price. Poin paling tinggi ialah High Price dan paling terendah ialah Low Price.

2. Line Chart

Kebiasaanya Line Chart hanya menunjukkan satu jenis sahaja harga (closing price) pada hari tersebut

3. Candlestick Chart

Diperkenalkan oleh negara Jepun, analisisnya lebih menarik dan mudah dilihat. Warna hijau menunjukkan Close Price lebih tinggi dari Open Price hari tersebut (harga kaunter naik la maksudnya.. positif ++). Warna merah menunjukkan sebaliknya. Ada carta yang menggunakan warna hitam dan putih untuk mengantikan warna hijau dan merah ini.

Biasanya, kalau lebih banyak hijau untuk sesuatu kaunter saham menunjukkan peningkatan keuntungan untuk kaunter tersebut.

Walaupun masa mula-mula macam pening nak tengok, sebenarnya carta jenis candlestick ni lagi sedang kita nak analisis graf tu.

Untuk tahu lagi analisis graf ni, boleh baca artikel ni:
Petunjuk Analisis Teknikal Saham Bursa

{ Read More }


Beli Rumah Tanpa Modal

Dalam plan nak cari duit majlis kahwin sebenarnya. kikiki..

Malas nak taip panjang-panjang, nanti kalau rajin aku edit la panjang sikit.

Caranya yang aku perasan, kita beli rumah yang harga jualnya lagi rendah dari harga pasaran (atau bahasa omputihnya market value).

Huhh? Mesti tak paham kan kenapa?

Ok kita bagi contoh:

Katakan ada rumah yang dilelong dengan harga RM70,000, pastu kita cek harga rumah kat kawasan sekitar tu harga biasa orang jual RM100,000. Kiranya harga pasaran RM100,000 tapi harga jualan RM70,000.

Beli Rumah Tanpa Modal


So? Apa yang beli rumah tanpa modalnya tu?

Tekniknya camni, kita buat pembiayaan pinjaman untuk beli rumah tu kat bank. Biasanya bank akan bagi 90% pinjaman untuk rumah pertama bagi yang layak. Lagi la sekarang ni ada macam-macam skim macam skim rumah pertamaku.

Kita deal dengan bank untuk dapatkan pinjaman RM100,000 dari nilai market value rumah tu. Jadi bank akan bagi pinjam RM90,000.

RM90,000 tolak harga jualan rumah lelong tu RM70,000 jadi ada lebih RM20,000. Lebih tu buat la untuk bayar caj guaman ke apa, paling cikadak pun ada tunai RM10,000 dalam tangan boleh buat untuk belanja kahwin. kikiki..

Anda juga mungkin meminati artikel ini:
Cara buat bisnes tanpa modal =)
{ Read More }


Belajar Saham - Analisis Teknikal

Belum mula saham? boleh baca artikel ini dulu --> hairulazizi.blogspot.com/2014/09/cara-main-saham.html

Biasanya analisis untuk tengok potensi saham ni ada dua cara, analisis fundamental dan analisis teknikal. Ada pro & contra nya juga.

Untuk kali ni, nak berkongsi cara analisis teknikal. Analisis secara teknikal adalah berdasarkan data-data sebenar dan tidak boleh dimanipulasi dengan situasi luaran.

Pada pendapat saya, kita buat dulu sikit-sikit analisis fundamental seperti membaca surat khabar, tengok berita & tengok plan syarikat tapi untuk pastikan potensi syarikat tu adakah benar seperti digembar-gemburkan, kita tengok data grafnya.

Ok, kita masuk terus bab analisis teknikal ni.

Biasanya analisis graf terbahagi pada beberapa jenis indikator/petanda. Indikator/Petunjuk yang biasa ada ialah Volume, MACD, Stohastics dan RSI. Kita boleh tengok function ni ikut platform apa yang dealer sediakan.


Indikator/Petunjuk:

Nak tahu kat mana petunjuk/indikator ni ada, kita tengok kat bawah carta graf kita tadi.

1. Volume:

Volume menujukkan berapa jumlah transaksi jualan yang berlaku pada hari tersebut. Biasanya kalau pasaran sedang menaik pada tahap tinggi, volume akan naik mendadak kerana aktiviti penjualan banyak berlaku (Banyak yang menjual nak untung la maksudnya).


2. MACD

Ada 3 garisan; zero line, merah dan biru. Bahagian atas menunjukkan bullish, situasi pasaran sedang menaik dan bawah menunjukkan bearish, pasaran saham sedang menurun.

Saham Online - Teknikal Analisis
Perhatikan contoh gambar atas ni, Biasanya kalau line biru cross line merah, biasanya time macam ni kita beli sebab biasanya pasaran sedang bullish. Kalau line biru ni cross balik ke bawah merah, pasaran biasanya akan bearish.

3. Stochastics

Stochastics ni line dia lebih kurang garisan line chart tapi menujukkan pergerakan yang sesuai untuk kita beli dan jual.

Cara Main Saham - Teknikal Analisis Stohastics
Cuba perhatikan graf kat atas, Masa indikator Stochastics ni tengah low dan dalam posisi menaik dengan warna candlestick merah (positif) yang saya ada bagitahu tadi, waktu ni sesuai kita beli. Nak untung maksimum, kita perhatikan masa line Stochastics ni tengah peak dan candlestick hitam yang paling high.

4. RSI

Ada dua garisan asas, satu pada 30 dan pada 70. Ada juga yang guna 20:80.

Belajar Saham - Analisis Teknikal
Kalau garisan kat atas menunjukkan bullish dan bawah bearish. Salah satu tekniknya, kita perhatikan trend garisan ni. Kalau carta tengah naik tapi trend RSI ni menurun, ada potensi dia menaik. Tapi jangan sampai kat kawasan bearish pulak.

(Sumber gambar: Google.com, www.OnlineTradingConcepts, www.day-trading-stocks.org)

Penutup

Maaf kalau kurang jelas apa yang saya cuba sampaikan. Tips-tips ni apa yang saya belajar sendiri dari mentor analisis, remisier dan tips-tips syarikat broker lain. Kalau berminat untuk tahu lebih lagi, boleh masukkan emel dalam ni:



*Ada subcriber yang newbie macam saya untung RM187++ dalam masa 2 hari sebab dapat tips emel ni :D
{ Read More }


Cara Main Saham Bursa Malaysia

(tag: Akaun Saham Malaysia)

belajar saham. sumber: bursamalaysia.com
Apa itu saham?

Saham ni adalah pembelian kecil kita untuk membeli syarikat.

Contohnya, kita membeli saham syarikat telekomunikasi DIGI, bermakna kita memiliki pegangan dalam syarikat DIGI bergantung berapa besar kuantiti (lot) yang kita beli.

Kenapa nak ada saham ni pulak?

Dengan adanya saham, kita akan dapat keuntungan dari pertumbuhan syarikat tersebut. Kalau syarikat tu untung banyak, kita pun dapat lah tempiasnya sekali sebab kita memiliki sebahagian syarikat tu.

Kenapa syarikat wujudkan saham pulak?

Dengan mewujudkan saham, syarikat akan dapat modal untuk mereka laburkan dan besarkan perniagaan mereka. Maksdunya, mereka akan gunakan duit kita untuk kembangkan lagi operasi syarikat.

Berapa modal untuk main saham ni?

Modal untuk bukak akaun sahaja sebenarnya hanya RM10. Manakala modal untuk beli kaunter-kaunter saham dalam tu mengikut kuantiti (1 lot =100unit) didarabkan dengan harga kaunter tersebut bergantung pada harga yang tercatat pada papan kaunter.

Macam mana nak mula main saham?

Bawak kad pengenalan & RM10 ke syarikat broker (yang sah dan berdaftar berhampiran). Senang cerita dan untuk selamat, pergi ke branch bank yang ada Investment Bank seperti Maybank Invesment Bank Berhad atau CIMB Investment Bank Berhad.

Kalau kat Melaka, Maybank Invesment Bank ni ada kat Jalan Hang Tuah. Kalau CIMB & RHB pulak ada kat Melaka Raya. Tak semua cawangan bank ada Investment Bank nih.

Datang jer bank nak cakap apa?

Bagitahu kat pegawai bank tu saya nak bukak akaun trading CDS. Huh? Apekebenda CDS tu? CDS tu bermaksud Central Depository System. Kalau dulu belian saham dipegang dalam bentuk kertas sijil atau dijuga dikenali skrip. Tapi sekrang dengan sistem catatan berkomputer CDS ni, urusniaga tak menggunakan lagi sijil tu. Dengan CDS, kita akan dapat penyata tentang jenis dan jumlah saham yang kita beli nanti.

Macam mana kalau nak buat akaun saham ni tanpa ke syarikat broker?

Pembukaan akaun CDS ni tak ada secara online, kena direct dengan remisier/broker. Satu cara yang boleh dibuat, remisier akan poskan borang untuk diisi dan kita hantarkan kembali borang yang dah diisi dan ditandatangan kita tu. Untuk bantuan boleh whatsapp saya untuk contact remisier. No tel: +81(0)8045009158 <-- i="" jepun="" no="" tapi="">don't worry
, whatsapp mesej free jer =)
Apa lagi nak kena tahu pasal akaun CDS?

Akaun trading CDS ni ada 2 jenis. Direct (Personal) dan Nominee. Kebiasaannya kalau syarikat broker dari bank, diorang akan daftarkan bawah Nominee. Akaun Nominee akan didaftarkan bawah nama broker. Untuk akaun CDS Direct pulak, akaun didaftarkan atas nama sendiri dan kelebihannya sebab layak untuk memohon IPO (Initial Public Offer). 

Tak payah pening-pening, bukak jer akaun CDS yang pihak bank syorkan. Biasanya diorang syorkan akaun Nominee sebab kertas kerja mengenai Corporate Excercise akan diuruskan diorang. Lagipun akaun CDS ni boleh dibuka beberapa banyak lagi dengan beberapa syarikat broker yang lain. Kelebihannya sebab nanti boleh dapat banyak tips dari diorang nih. heheh..

Apa pulak Cash Account & Contra Account?

Cash account ni akaunnya hanya dibenarkan beli dengan jumlah tunai yang ada dalam tu saja. Manakala, Contra account pulak, kita boleh beli saham dengan secara hutang. Contohnya kalau ada RM1000 pada cash account, hanya RM1000 tunai jer boleh beli saham. Tapi kalau simpan RM1000 kat Contra Account, boleh dapat pinjaman hingga 2-3 kali ganda (RM2000-RM3000) untuk beli saham ikut kadar margin yang diberi syarikat broker tu.

Yeah.. dah siap akaun CDS, lepas tu nak buat apa?

Lepas beberapa hari, kita boleh tanya remisier (wakil syarikat broker) tu sama ada dah siap atau belum akaun CDS tu. Lepas dah siap, kita boleh beli saham melalui mereka atau secara online saja.
Kelebihan platform online ni, kadar brokerage lebih murah! Tapi bagi pelabur-pelabur baru, kalau tersilap tekan memang buat jadi gelabah jer. Kang terbeli banyak lot pulak pening kepala nak buat apa.

Tapi rasa cuak lah, tak pandai nak analisis lagi.. takut tersilap.

Kalau masih rasa belum bersedia, boleh cuba-cuba tengok dulu macam mana rupa papan kaunter tu. Nanti dah siap akaun, bila dah biasa tak ada lah rasa cuak sangat kan? Untuk download free contoh tool yang boleh gunakan, masukkan alamat emel kat bawah untuk download.


E-mail address (Please do not use yahoo mail)



(Sahkan emel anda dengan klik subscription link. Check jugak kat Spam folder)
{ Read More }


Contoh Buat Iklan Menarik

Walaupun contoh iklan ni dalam bahasa Inggeris, tapi orang yang tak faham bahasa pun boleh faham iklan ni. Agak menarik untuk dikongsikan. 

1. Panasonic Nose Hair Trimmers

This ad literally thinks outside the box. It also uses natural city surroundings – telephone wires – and seamlessly incorporates them into the ad.
nose

2. Colgate Floss

Many people don’t floss everyday but they definitely will if they have food stuck in their teeth. Colgate uses this knowledge for their ad.
colgate

3. Frontline

This is an example of an interactive ad where the people around it actually become a part of it. The ad was on the lower floor of a shopping mall. From upper floors the people looked like fleas.
frontline

4. Adidas

Bigger isn’t always better but the size of this ad allows it to be seen from pretty far down the road. The ad, which appeared near the Munich airport, also shows that you don’t have to be confined to a traditional billboard with highway advertisements.
adidas

5. IKEA Assembly Service

This ad is big, bold and makes perfect sense when you see the URL. It shows just what can happen if you don’t use the company’s assembly services.
ikea

6. Heineken

Heineken uses a 3D Bilboard to make it look like there is a hand grabing for the bottle.
hein

7. NHS Smokefree

NHS Smokefree is a U.K.-based organization dedicated to helping people quit smoking. It can be hard to design a creative anti-drug ad but the guy on a fishing hook in this ad definitely grabs your attention.

8. Garnier

The caption on this Swiss ad translates to “for any hair type.” You have to admit the optical illusion is pretty cool.
garnier

9. National Agency for the Fight Against Illiteracy in France

This ad cleverly draws readers in with bright red text and a bikini-clad model, but then it takes a serious turn.
bikini

10. Whiskas

Whiskas’ ad agency, Abbott Mead Vickers BBDO, took photo of George Logan and inserted an adorable picture of a running cat. It’s sure to appeal to animal lovers.

11.  Nivea Night

This ad for Nivea’s night cream is clean, catches your attention, and uses nothing but the actual product.
nivea

12. Guinness


This ad from Guinness is another creative and effective anti-drug ad. It shows how your reaction time slows significantly when you drink and drive.
.guiness

13. British Airways

This electronic ad from British Airways will tell you which plane is flying overhead.
 british

14. Denver Water

This ad for conservation practices what it preaches.
 denver

15. The Economist

This billboard from The Economist is another great interactive one. The bulb lights up when a person walks under it.

16. Jobsintown.de

This ad for a German job search company cleverly blends into its surroundings.
jobsintown

17. Tampax

This ad for feminine hygiene products says a lot without even saying anything.

18. Nescafe

This ad for a coffee company shows just how fast some caffeine can get you up and running.
 nescafe

19. Coffee Inn

Speaking of coffee ads, this one is pretty memorable.
coffee

20. Careerbuilder.com

Career Builder’s ad is less optimistic than the German company’s. However, it makes sense for a country still on the mend from a recession.

21. Johnny Walker

This ad plays on a popular whiskey brand name.
jonnie

22. Unicef

This ad from Unicef shows just how marginalized impoverished children can be. The caption says “Don’t Ignore Me.”

23. Viagra

You’ll never look at light switches the same way after seeing this ad.
VIGARA

24. Eskom

This is another conservation ad that speaks volumes.
eskom

25. Kill Bill

This ad in New Zealand actually incorporates nearby cars.
kill bill

26. Hard Rock Cafe

This ad might not make sense if you don’t know the song.
hard rock

27. Australian Post

This one takes personalization to a whole new level.
australian

28. WWF

Even small donations can help save wildlife.
WWF gir

29. Mr. Pepper Hot

This really shows how hot the candy is.
pepper hot

30. Naval Museum of Alberta

Notice how this one blends in with the billboard.
alberta

31. Saveourclimate.ca

This multi-part ad is simple but speaks volumes.
cba

32. 12 Keys

This ad shows the dangerous effects of substance abuse on children.
more like you

33. Kolstone

The color for this hair dye ad changes throughout the day.
kolstone

34. Martor

You have to look down to understand this ad.
martor

35. Hot Wheels

Who remembers having one of these as a kid?
hot wheels

36. All State

Location is everything in this ad.
all state

37. BBC World

This ad really gives you a different perspective.
bbc

38. Oreo

Oreo cookies meet Neil Armstrong in this historical ad.
oreo

39. Slimfast

This ad is a twist on the traditional wedding cake topper.
slim

40. Evian

This ad shows staying hydrated will help you feel young.
evian
Sumber

Nak tahu cara membuat iklan berkesan di Google? klik sini
{ Read More }


Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest