Belajar Saham - Analisis Teknikal | Just Blogging







Belajar Saham - Analisis Teknikal

Belum mula saham? boleh baca artikel ini dulu --> hairulazizi.blogspot.com/2014/09/cara-main-saham.html

Biasanya analisis untuk tengok potensi saham ni ada dua cara, analisis fundamental dan analisis teknikal. Ada pro & contra nya juga.

Untuk kali ni, nak berkongsi cara analisis teknikal. Analisis secara teknikal adalah berdasarkan data-data sebenar dan tidak boleh dimanipulasi dengan situasi luaran.

Pada pendapat saya, kita buat dulu sikit-sikit analisis fundamental seperti membaca surat khabar, tengok berita & tengok plan syarikat tapi untuk pastikan potensi syarikat tu adakah benar seperti digembar-gemburkan, kita tengok data grafnya.

Ok, kita masuk terus bab analisis teknikal ni.

Biasanya analisis graf terbahagi pada beberapa jenis indikator/petanda. Indikator/Petunjuk yang biasa ada ialah Volume, MACD, Stohastics dan RSI. Kita boleh tengok function ni ikut platform apa yang dealer sediakan.


Indikator/Petunjuk:

Nak tahu kat mana petunjuk/indikator ni ada, kita tengok kat bawah carta graf kita tadi.

1. Volume:

Volume menujukkan berapa jumlah transaksi jualan yang berlaku pada hari tersebut. Biasanya kalau pasaran sedang menaik pada tahap tinggi, volume akan naik mendadak kerana aktiviti penjualan banyak berlaku (Banyak yang menjual nak untung la maksudnya).


2. MACD

Ada 3 garisan; zero line, merah dan biru. Bahagian atas menunjukkan bullish, situasi pasaran sedang menaik dan bawah menunjukkan bearish, pasaran saham sedang menurun.

Saham Online - Teknikal Analisis
Perhatikan contoh gambar atas ni, Biasanya kalau line biru cross line merah, biasanya time macam ni kita beli sebab biasanya pasaran sedang bullish. Kalau line biru ni cross balik ke bawah merah, pasaran biasanya akan bearish.

3. Stochastics

Stochastics ni line dia lebih kurang garisan line chart tapi menujukkan pergerakan yang sesuai untuk kita beli dan jual.

Cara Main Saham - Teknikal Analisis Stohastics
Cuba perhatikan graf kat atas, Masa indikator Stochastics ni tengah low dan dalam posisi menaik dengan warna candlestick merah (positif) yang saya ada bagitahu tadi, waktu ni sesuai kita beli. Nak untung maksimum, kita perhatikan masa line Stochastics ni tengah peak dan candlestick hitam yang paling high.

4. RSI

Ada dua garisan asas, satu pada 30 dan pada 70. Ada juga yang guna 20:80.

Belajar Saham - Analisis Teknikal
Kalau garisan kat atas menunjukkan bullish dan bawah bearish. Salah satu tekniknya, kita perhatikan trend garisan ni. Kalau carta tengah naik tapi trend RSI ni menurun, ada potensi dia menaik. Tapi jangan sampai kat kawasan bearish pulak.

(Sumber gambar: Google.com, www.OnlineTradingConcepts, www.day-trading-stocks.org)

Penutup

Maaf kalau kurang jelas apa yang saya cuba sampaikan. Tips-tips ni apa yang saya belajar sendiri dari mentor analisis, remisier dan tips-tips syarikat broker lain. Kalau berminat untuk tahu lebih lagi, boleh masukkan emel dalam ni:



*Ada subcriber yang newbie macam saya untung RM187++ dalam masa 2 hari sebab dapat tips emel ni :D

Like the Post? Do share with your Friends.

2 comments:

Wan Azaha Wan Jusoh said...

Assalamuallaikum tn.. apakah software terbaik untuk analisis teknikal saham..

hairul azizi said...

Waalaikumsalam. bagi sy yang terbaik adalah mengikut cara kita. kalau hanya tgok price, volume & candlestick guna platform broker saja sudah memadai. sy menggunakan nexus chart,platform maybank,klse screener app & m2u stocks app.

Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest