February 2015 | Just Blogging







Macam mana nak main saham?

Dulu masa sekolah ada terbaca kisah orang kaya yang mengatakan rugi kalau tak mula buat pelaburan saham dari awal. Tapi nak awal macam mana? Bukannya tahu nak mula dari mana.

Nasib baik masa tu mak ada mulakan pelaburan ASB (Amanah Saham Bumiputera) ni. Dari situ celik sikit bab-bab melabur. Masa tu fikir kalau simpan boleh dapat 7-8% setahun, alangkahnya best kalau ada orang bagi pinjam aku sejuta untuk setahun. Letak sejuta boleh dapat sekurang-kurangnya RM70k setahun. hehe.. Tapi kita ni bukannya kaya pun. Duit sekolah pun lepas untuk bayar duit buku & jalan-jalan outing dengan kawan. Nak simpan RM100 pun susah masa zaman sekolah.

Habis sekolah, alhamdulillah ditawarkan JPA biasiswa ke Jepun. Mula masa tu ada duit sikit-sikit untuk simpan ASB. Sebelum terbang ke Jepun, ada kursus persediaan kat KL (bertempat di Universiti Malaya). Tapi biasala jiwa muda asyik nak keluar berjalan. Pergi Mid Valley (bukannya beli apa sangat pun), tengok wayang & makan-makan dengan kengkawan. Tapi ada beringat-ingat sikit simpan untuk melabur. Ada pulak masa tu kawan cerita yang ASB dia ada dalam RM12k. Perghh, terbayang yang kalau 12ribu mana taknya dalam setahun paling minima dapat dividen RM1k. Lagi banyak dari duit raya. Target masa tu supaya dapat simpan RM10k dulu.

Dah dapat ke Jepun, awal-awal tu tak dapat berjimat sangat sebab macam-macam nak beli. Masuk tahun 2-3 baru stabil sikit & boleh simpan banyak. Masa tu la baru dapat capai simpanan RM10k tu.

Tapi langit tak selalu cerah. Disebabkan ada masalah hutang (orang yang dirahsiakan), terpaksa gunakan duit tu untuk cover. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Tapi Allah buatkan hati terdetik untuk tahu selok belok saham. Rupanya bukannya susah pun nak masuk saham yang sebenar.

Dulu terpikir, masuk ASB ni duit tu diorang melabur kat mana ya? Tak pernah pulak nampak tepung cap ASB, kereta jenama ASB.. Bila dapat gambaran macam mana saham tu wujud, baru tahu. ASB, KWSP (EPF), Tabung Haji (TH) tu pun sebenarnya melabur dekat saham Bursa Malaysia rupanya. Dividen setahun simpan baru dapat, tu pun dalam anggaran 6-10% dividen. Padahal dengan saham Bursa Malaysia, untung 10% tak sampai seminggu pun boleh dapat. Kalau bernasib baik, ada kaunter saham yang untung mencecah 30-50% tak sampai sebulan.

Masa mula saham, waktu tu fikir "Eh? RM10 saja nak daftar??". Ingatkan kena akaun beratus juta baru boleh masuk. Memang ada syarat-syarat lain macam nak bank statement dan kad pengenalan, tapi bukannya susah mana pun.

Mula-mula masa tu terjumpa blog pakdi.my, memang banyak huraian yang membantu aku sebagai newbie. Dah lama dengar nama Pakdi ni, cuma baru la dapat 'hidayah' untuk memeluk saham ni agaknya. hahaha..

Lepastu baru la jumpa otai-otai, cikgu saham, remisier dan sebagainya macam Zamsaham, Dr Nazri Khan, Hj Asri, Fred Tam, Faizal Yusup (FY), Razali Mohd, Nazarry Rosli dan banyak lagi sebenarnya (Maaf kalau nama tak tersebut).

Ingatkan nak tengok graf saham ni kena datang tengok papan bursa BSKL tu ala-ala macam tengok dalam TV & movie. Rupanya online dekat smartphone pun dah cukup. Masa mula-mula nak main tengok graf tu macam pening jugak. Apakah benda Candlestick Graph ni, yang macam cacing SMA, RSI, MACD ni pulak apa kebendanya tu, kenapa ada Open and Close price, mana butang nak BUY, nak SELL.. Aduh macam-macam.. Sebenarnya tahu trend, tahu tekan butang BUY & SELL dah cukup.

Untung mula-mula dapat dari kaunter DRB-Hicom, alaa syarikat yang ada kilang Honda dekat Melaka tu. Pos Malaysia pun bawah DRB-Hicom ni. Seciput je untung RM50, boleh la lepas untuk duit lauk orang bujang seminggu. Kalau hari-hari konsisten dapat untung RM50, masa tu fikir sebulan boleh dapat sekurang-kurangnya RM1000 nih dengan melabur.

Rupanya best lagi saham Bursa Malaysia ni daripada melabur emas, rumah atau elemen lain. Bukan cakap lain tak bagus. Tapi luaskan rangkaian pelaburan. Kelebihan saham ni sebab ada 'kecairan tunai', kita boleh dapat duit on the spot. Jual je dapat duit terus masuk akaun. Lain sikit dari rumah yang perlu kita buat dokumen, caj guaman & ambil masa untuk dapatkan tunai.

Tapi biasalah langit tak cerah selalu, rugi dalam saham ini pasti. Masa kejatuhan harga minyak mentah dunia masa sekitar bulan Disember 2014, ada sikit rasa macam tak selamat. Banyak kaunter rugi sampai mencapai lebih 50% paper loss. Masa tu baru tersedar kebodohan main saham sebab tak pandai nak cut loss atau menilai bila masa sesuai untuk keluar. Asyik HOLD je mengharap nak naik padahal trend dalam mood bearish (pasaran dalam keadaan menurun). Nak taknak, yang boleh keluar tu terpaksa realized loss walaupun sampai 30% loss, sangatlah besar rugi tu.

Terpaksa jual beberapa kaunter rugi untuk dapatkan modal tunai. Masa tu tengok-tengok lagi graf Bursa Malaysia. Kaunter-kaunter minyak dan gas jatuh merudum, terkesan jugak dengan sektor lain. Tapi bak kata John Templeton, "For those properly prepared in advance, a bear market in stocks is not a calamity but an opportunity."[Bagi pelabur yang telah bersedia awal, bear market (pasaran dalam trend menurun) yang berlaku dalam saham bukan musibah tetapi satu peluang.]

Salah satu contoh kaunter yang dah lama aku perhatikan masa tu kaunter DIALOG, (harga jatuh anggaran 30% sampai RM1.26 seunit). Walaupun kaunter oil & gas lain jatuh, aku perhatikan macam stabil pulak DIALOG ni. Analisis teknikal memberikan tanda-tanda untuk beli & fundamental analysis dengan projek dekat Pengerang, Johor menunjukkan tanda-tanda positif. Dengan beraninya aku ambik risiko meredah lautan merah beli kaunter ni.

Bila harga minyak mentah dah stabil & okay macam sekarang ni, harga DIALOG dah mencanak naik 30%. Alhamdulillah dapat untung 4 angka. Baru dapat rentak dan tahu bila masa nak beli, bila patut jual & hati kena kering.

Nak dapatkan untung bersih 3 angka dalam masa beberapa hari bukannya susah pun sebenarnya. Yang penting ilmu. Ada hikmahnya rugi dalam saham sebelum ni untuk sampai ke tahap sekarang. Ilmu dari pengalaman ni susah nak dapat di mana-mana.

Sampai sini saja aku taip.. Kalau rasa nak cuba-cuba main saham ni, boleh dapatkan ilmu pengalaman saham aku dalam ebook ni. Ilmu ni sangat mahal sebab tak ramai akan cerita rugi saham dan macam mana rahsia boleh buat untung.

Antara kandungan buku:

1. Nak mula main saham

- Apa itu akaun CDS, broker, remisier, dealer..
- Beza akaun Nominee dan Personal
- Margin Account or Cash Account?

2. Cara main saham tanpa modal

- kelebihan guna akaun XXXX (akan diterangkan dalam ebook)
- Untung memamng banyak, tapi hati-hati supaya tak rugi besar
- Case study sebenar

3. Analisis saham

- Technical & Fundamental Analysis
- Kenali Japanese Candlestick Graph, bullish trend, red, green, white and black bar.
- Kalau demam ada tanda-tandanya, apa pula tanda bila saham 'sakit'?
- Penggunaan MACD, RSI dan sebagainya.


4. Sektor pasaran saham

- Main & Ace market
- Plantation, healthcare, oil & gas counter
- Penting tengok sektor mana yang tengah sakit atau sedang berkembang.

5. Tanda-tanda sesuai untuk beli atau jual?

- Jangan takut-takut sangat, jangan tamak-tamak sangat.
- Kenapa tiba-tiba syarikat keluarkan right issue?
- Pasaran spekulasi atau bukan?
- Case study sebenar

dan pelbagai lagi..

Case Study Sebenar - Pengalaman rugi, belajar untung
Kalau berminat, boleh dapatkan buku ni dengan harga RM100. Saya sendiri pernah rugi beribu-ribu ringgit tapi takkan untuk untung beribu-ribu ringgit anda tak sanggup keluarkan modal RM100 saja untuk melabur ilmu? Jaminan pulangan wang dikembalikan jika tidak berpuashati.

Tunggu dulu!

Saya mahu berikan satu ebook percuma mengenai asas main saham tanpa modal. Ya! percuma saja ilmunya. Cuma mengambil masa seminit dua untuk download buku ni untuk diberikan di emel.

Di dalam ebook ini, akan saya huraikan teknik-teknik saham tanpa modal ini. Termasuk juga strategi segitiga, tukul, paku dan belon. Apakebenda teknik tukul, paku dan belon tu? Untuk tahu sila download huraian teknik ini melalui laman web di bawah:

https://docs.google.com/forms/d/1TZUy8nQGQImptZ6IKuZCV31lY0XZpPGgelOsXYLdM-Y/viewform

Testimoni ebook:
"Alahamdulillah.. dapat untung RM187++ dalam masa 2 hari guna teknik dalam ebook ni"
-Hairi, Pelajar Universiti Jepun-
{ Read More }


Beribu-ribu tan Salji untuk Ukiran Seni di Jepun

Alhamdulillah tahun ni berpeluang sekali lagi melawat ke festival salji dan ais di Sapporo, Hokkaido. Walaupun sibuk dengan aktiviti di universiti, cepat-cepat aku siapkan thesis supaya dapat enjoy festival nih. Malang sedikit untuk tahun ni, panahan cahaya matahari sangat panas dan merosakkan sedikit ukiran halus replika.

Ukiran sedikit rosak disebabkan cuaca panas dia siang hari sebelum ni


Replika yang paling aku minat semestinya Starwars yang besar gedabak nih.

Monumen salji di Sapporo, Hokkaido.


Panahan cahaya matahari agak terik tahun 2015 ni

Monumen salji ketika waktu malam
Selfie sekejap

3500 tan salji sedang dilonggokkan untuk ukiran salji

[Tentera brigade ke-11 Jepun menggunakan jentolak untuk memindahkan 3,500 tan salji menjadi satu longgokan yang mana mereka kemudiaannya membuat monumen epik Darth Vader dengan saiz 23m-lebar dan 15m-tinggi bersama sama kuasa imperial Star Wars, lengkap dengan Storm Troopers dan TIE Fighters.]

Negara Malaysia juga terlibat untuk pertandingan ukiran. Tema Malaysia untuk tahun ini adalah berkaitan suku kaum di Sarawak, suku Kenyah.

Ukiran salji bagi team Malaysia 2015


Ukiran sedikit rosak setelah beberapa hari
Gambar-gambar di sekitar festival.



Gambar tahun lepas (2014)


Alhamdulillah tahun ni dapat berpeluang buat parttime sekejap untuk garap sikit pengalaman.



Kanak-kanak ni bertanya banyak pulak soalan. Ada gambar Orang Utan untuk promosi Malaysia, budak-budak ni tanya yang itu chimpazi ke? Eh, awak boleh cakap bahasa Jepun ke? Lepas tu tanya makanan apa ni? Kita layan ajela macam-macam soalan. he he he..

Ini dia roti canai terbang ke Jepun.


(Sumber: snowfes.com, thevocket.com)
{ Read More }


Datuk Bandar di Jepun pun beratur

Kitorang berpeluang untuk memakai baju tradisional kimono Jepun sempena tahun akhir pengajian disini.

Sempat juga dapat aku berborak dengan datuk bandar Muroran, YB Aoyama yang memegang jawatan ketua pentadbiran kerajaan bandar MURORAN, Hokkaido nih.

Dia langsung tak menunjukkan gaya berlagak sombong, malah berborak dengan kami seperti kawan-kawan. Macam-macam cerita dia bagitau, sebab dia pun belajar sama tempat dengan kitorang.

Sempat jugak aku interview dia, apa pandangan dia dengan ISIS yang baru-baru ni membunuh dengan kejam seorang rakyat Jepun kerana tidak mendapat wang tebusan.

Bagi pandangan dia, dia bukannya tahu sangat perkara sebenar. Kata dia, media di jepun ni banyak mendapat maklumat dengan berita buruk. Almaklumlah, 70% media di dunia sekarang ni dikuasai yahudi. Zaman sekolah dulu dia ada jiran Pakistan, dah pernah ke Malaysia dan Singapura, jadi bagi dia agama ni macam budaya dan tak ada kena-mengena dengan sikap individu.

Yang aku tersentap, bila dia sendiri pun beratur ambil makanan sama-sama macam orang lain. Satu contoh teladan yang baik.

Datuk Bandar pun beratur ambik makanan


Makan Malam bersama Datuk Bandar MURORAN.
(Photo Credit: Mari Nakamura)


Masa aku duduk makan malam depan dia, aku terlupa nak isikan air dalam cawan atas meja untuk dia. Dia sendiri yang isikan air & siap tuangkan untuk kitorang.

Bak kata peribahasa Melayu "Walaupun ular menyusur bawah akar, tiada hilang bisanya" (Orang berpangkat besar yang merendahkan diri tidak akan jatuh martabatnya.)
{ Read More }


Kalau tak sanggup rugi, jangan masuk saham!

Maaf, ayat tajuk macam keras sikit bunyinya. Ni bukanlah untuk menakut-nakutkan untuk terlibat dalam saham, cuma sebagai persediaan emosi supaya TIDAK KECEWA kalau ada rugi di kemudian hari.

Memang semua orang takut rugi, termasuklah yang menulis ni.

Kalau kita takut-takut dan tak mencuba, macam mana nak tahu kan?

Macam belajar kereta, kalau takut-takut macam mana pulak nak lepas kan?

Yang penting adalah CARA kita MENGURANGKAN RISIKO kerugian.

Kalau naik kereta, memang kita takut kalau kemalangan. Untuk kurangkan risiko kemalangan, kita bawa perlahan. Tapi ada juga orang bawa laju (seperti polis/bomba) tapi amat jarang kita dengar mereka terlibat dalam kemalangan kerana mereka berkemahiran dan dilatih untuk pemanduan berhemah.

Berhemah disini juga bermaksud berhati-hati dan cekap walaupun kenderaan dipandu laju. Mereka telah dilatih dan diasah untuk cekap dan mahir memandu. Kalau nak tahu, bukan semua polis boleh memandu kereta polis apabila membuat operasi.

Okay.. Berbalik pada persoalan.

Banyak orang tanya, "Berapa ya modal nak main saham ni?"

Biasanya aku akan tanya balik, "Sanggup rugi berapa?"


Modal main saham

Memang kalau dalam pasaran kita taknak rugi tapi sukar kita untuk meramal pegerakan saham ni. Apa yang boleh dibuat ialah, diulang sekali lagi KURANGKAN RISIKO.

Contoh, ada modal RM10ribu dan sanggup rugi RM500. Dinasihatkan jangan laburkan semuanya dalam satu kaunter saja, sebab kalau kaunter tu rugi?? Kalau rugi & boleh HOLD untuk tunggu naik tak apa, kalau tak naik-naik & terus jatuh??

Kalau tak sanggup rugi lebih dari RM500, jadi sebelum kaunter jatuh lagi boleh kita CUT LOSS.

Tapi sebenarnya dari modal sebanyak tu, antara yang boleh dibuat untuk selamat (play safe) ialah melabur ke beberapa kaunter saham.

Untung belum tentu, rugi tu pasti.

Contoh tadi RM10ribu tu, kita bahagi-bahagikan ke beberapa kaunter. Katakan beli 5 kaunter.. Kalau satu kaunter rugi dan yang lain untung, inshaAllah secara keseluruhannya masih untung.

Gambar rajah bawah ni contoh dari 10 kaunter, ada 3 rugi dan 7 kaunter lain masih untung.

Senarai Kaunter Saham Januari 2015
Pasaran saham ni kadang-kadang sukar untuk kita menduga. Sebagai jalan selamat, lebih baik kita bahagi-bahagikan bak kata orang putih "Don't put all your eggs on one basket" (Jangan letakkan semua telur dalam satu bakul). Kalau 'jatuh' bakul tu, boleh berisiko pecah kesemuanya.

Jangan takut-takut sangat, jangan tamak-tamak sangat =)

Selamat melabur!

{ Read More }


Nak Buka Akaun CDS Online?

Akaun CDS perlu kita buka untuk mulakan saham di Bursa Malaysia.

Daftar tak banyak pun, RM10 dah cukup untuk daftar di syarikat broker.

Memang kalau boleh, kita nak apply saja akaun saham CDS ni secara online.

Tapi boleh ke apply akaun ni secara online form?

Okay.. Sebelum tu kena tahu jenis-jenis akaun CDS nih.

Akaun trading CDS ni ada 2 jenis. Direct (Personal) dan Nominee.

Kebiasaannya kalau syarikat broker dari bank, diorang akan daftarkan bawah Nominee. Akaun Nominee akan didaftarkan bawah nama broker. Untuk akaun CDS Direct pulak, akaun didaftarkan atas nama sendiri dan kelebihannya sebab layak untuk memohon IPO (Initial Public Offer).

Okay, untuk bahagian seterusnya ialah jenis tawaran akaun tu pulak. Kebiasaanya dalam bentuk:

1. Cash Account: Akaun yang mesti ada duit/modal untuk melabur. Biasanya cajnya lebih murah berbanding lain.

2. Margin Account: Akaun yang boleh dapat margin pinjaman sekejap dalam 4 hari. Masukkan duit, nanti akan dapat margin pinjaman ikut gandaan yang diberikan pihak broker. Kita akan bayar jumlah total penuh caj dan kos pada hari keempat (T+3 days). Jika tidak membayarnya, saham akan dijual pihak broker. Kalau untung takpe, jangan biarkan rugi. Plan bebaik.

Ok, berbalik pada persoalan. Boleh tak apply secara online saja akaun ni? Buat masa ni belum boleh, tapi ada caranya.

Bagi pelajar luar negara macam aku ni yang pening fikirkan kos untuk balik semata-mata untuk buat akaun CDS, terfikir yang cara ni lagi baik. Sesuai untuk orang yang sibuk dan tak ada masa untuk pergi ke bank pada waktu pejabat.

Cari remisier atau dealer (wakil dari pihak broker) dan hubungi mereka untuk poskan borang akaun CDS.

Saham Online 1

Lepas tu isikan borang dan transfer saja lah duit pendaftaran RM10 pada remisier/dealer tu. Poskan balik borang ni pada remisier/dealer dan biarkan mereka proses.

Lepas beberapa hari, konpemkan balik sama ada akaun dah siap atau belum.

Selesai!

Berminat untuk main saham tanpa modal? Download ebook Main Saham


{ Read More }


Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest