Nak Buka Akaun CDS Online? | Just Blogging







Nak Buka Akaun CDS Online?

Akaun CDS perlu kita buka untuk mulakan saham di Bursa Malaysia.

Daftar tak banyak pun, RM10 dah cukup untuk daftar di syarikat broker.

Memang kalau boleh, kita nak apply saja akaun saham CDS ni secara online.

Tapi boleh ke apply akaun ni secara online form?

Okay.. Sebelum tu kena tahu jenis-jenis akaun CDS nih.

Akaun trading CDS ni ada 2 jenis. Direct (Personal) dan Nominee.

Kebiasaannya kalau syarikat broker dari bank, diorang akan daftarkan bawah Nominee. Akaun Nominee akan didaftarkan bawah nama broker. Untuk akaun CDS Direct pulak, akaun didaftarkan atas nama sendiri dan kelebihannya sebab layak untuk memohon IPO (Initial Public Offer).

Okay, untuk bahagian seterusnya ialah jenis tawaran akaun tu pulak. Kebiasaanya dalam bentuk:

1. Cash Account: Akaun yang mesti ada duit/modal untuk melabur. Biasanya cajnya lebih murah berbanding lain.

2. Margin Account: Akaun yang boleh dapat margin pinjaman sekejap dalam 4 hari. Masukkan duit, nanti akan dapat margin pinjaman ikut gandaan yang diberikan pihak broker. Kita akan bayar jumlah total penuh caj dan kos pada hari keempat (T+3 days). Jika tidak membayarnya, saham akan dijual pihak broker. Kalau untung takpe, jangan biarkan rugi. Plan bebaik.

Ok, berbalik pada persoalan. Boleh tak apply secara online saja akaun ni? Buat masa ni belum boleh, tapi ada caranya.

Bagi pelajar luar negara macam aku ni yang pening fikirkan kos untuk balik semata-mata untuk buat akaun CDS, terfikir yang cara ni lagi baik. Sesuai untuk orang yang sibuk dan tak ada masa untuk pergi ke bank pada waktu pejabat.

Cari remisier atau dealer (wakil dari pihak broker) dan hubungi mereka untuk poskan borang akaun CDS.

Saham Online 1

Lepas tu isikan borang dan transfer saja lah duit pendaftaran RM10 pada remisier/dealer tu. Poskan balik borang ni pada remisier/dealer dan biarkan mereka proses.

Lepas beberapa hari, konpemkan balik sama ada akaun dah siap atau belum.

Selesai!

Berminat untuk main saham tanpa modal? Download ebook Main Saham



Like the Post? Do share with your Friends.

No comments:

Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest