Macam mana nak main saham? | Just Blogging







Macam mana nak main saham?

Dulu masa sekolah ada terbaca kisah orang kaya yang mengatakan rugi kalau tak mula buat pelaburan saham dari awal. Tapi nak awal macam mana? Bukannya tahu nak mula dari mana.

Nasib baik masa tu mak ada mulakan pelaburan ASB (Amanah Saham Bumiputera) ni. Dari situ celik sikit bab-bab melabur. Masa tu fikir kalau simpan boleh dapat 7-8% setahun, alangkahnya best kalau ada orang bagi pinjam aku sejuta untuk setahun. Letak sejuta boleh dapat sekurang-kurangnya RM70k setahun. hehe.. Tapi kita ni bukannya kaya pun. Duit sekolah pun lepas untuk bayar duit buku & jalan-jalan outing dengan kawan. Nak simpan RM100 pun susah masa zaman sekolah.

Habis sekolah, alhamdulillah ditawarkan JPA biasiswa ke Jepun. Mula masa tu ada duit sikit-sikit untuk simpan ASB. Sebelum terbang ke Jepun, ada kursus persediaan kat KL (bertempat di Universiti Malaya). Tapi biasala jiwa muda asyik nak keluar berjalan. Pergi Mid Valley (bukannya beli apa sangat pun), tengok wayang & makan-makan dengan kengkawan. Tapi ada beringat-ingat sikit simpan untuk melabur. Ada pulak masa tu kawan cerita yang ASB dia ada dalam RM12k. Perghh, terbayang yang kalau 12ribu mana taknya dalam setahun paling minima dapat dividen RM1k. Lagi banyak dari duit raya. Target masa tu supaya dapat simpan RM10k dulu.

Dah dapat ke Jepun, awal-awal tu tak dapat berjimat sangat sebab macam-macam nak beli. Masuk tahun 2-3 baru stabil sikit & boleh simpan banyak. Masa tu la baru dapat capai simpanan RM10k tu.

Tapi langit tak selalu cerah. Disebabkan ada masalah hutang (orang yang dirahsiakan), terpaksa gunakan duit tu untuk cover. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Tapi Allah buatkan hati terdetik untuk tahu selok belok saham. Rupanya bukannya susah pun nak masuk saham yang sebenar.

Dulu terpikir, masuk ASB ni duit tu diorang melabur kat mana ya? Tak pernah pulak nampak tepung cap ASB, kereta jenama ASB.. Bila dapat gambaran macam mana saham tu wujud, baru tahu. ASB, KWSP (EPF), Tabung Haji (TH) tu pun sebenarnya melabur dekat saham Bursa Malaysia rupanya. Dividen setahun simpan baru dapat, tu pun dalam anggaran 6-10% dividen. Padahal dengan saham Bursa Malaysia, untung 10% tak sampai seminggu pun boleh dapat. Kalau bernasib baik, ada kaunter saham yang untung mencecah 30-50% tak sampai sebulan.

Masa mula saham, waktu tu fikir "Eh? RM10 saja nak daftar??". Ingatkan kena akaun beratus juta baru boleh masuk. Memang ada syarat-syarat lain macam nak bank statement dan kad pengenalan, tapi bukannya susah mana pun.

Mula-mula masa tu terjumpa blog pakdi.my, memang banyak huraian yang membantu aku sebagai newbie. Dah lama dengar nama Pakdi ni, cuma baru la dapat 'hidayah' untuk memeluk saham ni agaknya. hahaha..

Lepastu baru la jumpa otai-otai, cikgu saham, remisier dan sebagainya macam Zamsaham, Dr Nazri Khan, Hj Asri, Fred Tam, Faizal Yusup (FY), Razali Mohd, Nazarry Rosli dan banyak lagi sebenarnya (Maaf kalau nama tak tersebut).

Ingatkan nak tengok graf saham ni kena datang tengok papan bursa BSKL tu ala-ala macam tengok dalam TV & movie. Rupanya online dekat smartphone pun dah cukup. Masa mula-mula nak main tengok graf tu macam pening jugak. Apakah benda Candlestick Graph ni, yang macam cacing SMA, RSI, MACD ni pulak apa kebendanya tu, kenapa ada Open and Close price, mana butang nak BUY, nak SELL.. Aduh macam-macam.. Sebenarnya tahu trend, tahu tekan butang BUY & SELL dah cukup.

Untung mula-mula dapat dari kaunter DRB-Hicom, alaa syarikat yang ada kilang Honda dekat Melaka tu. Pos Malaysia pun bawah DRB-Hicom ni. Seciput je untung RM50, boleh la lepas untuk duit lauk orang bujang seminggu. Kalau hari-hari konsisten dapat untung RM50, masa tu fikir sebulan boleh dapat sekurang-kurangnya RM1000 nih dengan melabur.

Rupanya best lagi saham Bursa Malaysia ni daripada melabur emas, rumah atau elemen lain. Bukan cakap lain tak bagus. Tapi luaskan rangkaian pelaburan. Kelebihan saham ni sebab ada 'kecairan tunai', kita boleh dapat duit on the spot. Jual je dapat duit terus masuk akaun. Lain sikit dari rumah yang perlu kita buat dokumen, caj guaman & ambil masa untuk dapatkan tunai.

Tapi biasalah langit tak cerah selalu, rugi dalam saham ini pasti. Masa kejatuhan harga minyak mentah dunia masa sekitar bulan Disember 2014, ada sikit rasa macam tak selamat. Banyak kaunter rugi sampai mencapai lebih 50% paper loss. Masa tu baru tersedar kebodohan main saham sebab tak pandai nak cut loss atau menilai bila masa sesuai untuk keluar. Asyik HOLD je mengharap nak naik padahal trend dalam mood bearish (pasaran dalam keadaan menurun). Nak taknak, yang boleh keluar tu terpaksa realized loss walaupun sampai 30% loss, sangatlah besar rugi tu.

Terpaksa jual beberapa kaunter rugi untuk dapatkan modal tunai. Masa tu tengok-tengok lagi graf Bursa Malaysia. Kaunter-kaunter minyak dan gas jatuh merudum, terkesan jugak dengan sektor lain. Tapi bak kata John Templeton, "For those properly prepared in advance, a bear market in stocks is not a calamity but an opportunity."[Bagi pelabur yang telah bersedia awal, bear market (pasaran dalam trend menurun) yang berlaku dalam saham bukan musibah tetapi satu peluang.]

Salah satu contoh kaunter yang dah lama aku perhatikan masa tu kaunter DIALOG, (harga jatuh anggaran 30% sampai RM1.26 seunit). Walaupun kaunter oil & gas lain jatuh, aku perhatikan macam stabil pulak DIALOG ni. Analisis teknikal memberikan tanda-tanda untuk beli & fundamental analysis dengan projek dekat Pengerang, Johor menunjukkan tanda-tanda positif. Dengan beraninya aku ambik risiko meredah lautan merah beli kaunter ni.

Bila harga minyak mentah dah stabil & okay macam sekarang ni, harga DIALOG dah mencanak naik 30%. Alhamdulillah dapat untung 4 angka. Baru dapat rentak dan tahu bila masa nak beli, bila patut jual & hati kena kering.

Nak dapatkan untung bersih 3 angka dalam masa beberapa hari bukannya susah pun sebenarnya. Yang penting ilmu. Ada hikmahnya rugi dalam saham sebelum ni untuk sampai ke tahap sekarang. Ilmu dari pengalaman ni susah nak dapat di mana-mana.

Sampai sini saja aku taip.. Kalau rasa nak cuba-cuba main saham ni, boleh dapatkan ilmu pengalaman saham aku dalam ebook ni. Ilmu ni sangat mahal sebab tak ramai akan cerita rugi saham dan macam mana rahsia boleh buat untung.

Antara kandungan buku:

1. Nak mula main saham

- Apa itu akaun CDS, broker, remisier, dealer..
- Beza akaun Nominee dan Personal
- Margin Account or Cash Account?

2. Cara main saham tanpa modal

- kelebihan guna akaun XXXX (akan diterangkan dalam ebook)
- Untung memamng banyak, tapi hati-hati supaya tak rugi besar
- Case study sebenar

3. Analisis saham

- Technical & Fundamental Analysis
- Kenali Japanese Candlestick Graph, bullish trend, red, green, white and black bar.
- Kalau demam ada tanda-tandanya, apa pula tanda bila saham 'sakit'?
- Penggunaan MACD, RSI dan sebagainya.


4. Sektor pasaran saham

- Main & Ace market
- Plantation, healthcare, oil & gas counter
- Penting tengok sektor mana yang tengah sakit atau sedang berkembang.

5. Tanda-tanda sesuai untuk beli atau jual?

- Jangan takut-takut sangat, jangan tamak-tamak sangat.
- Kenapa tiba-tiba syarikat keluarkan right issue?
- Pasaran spekulasi atau bukan?
- Case study sebenar

dan pelbagai lagi..

Case Study Sebenar - Pengalaman rugi, belajar untung
Kalau berminat, boleh dapatkan buku ni dengan harga RM100. Saya sendiri pernah rugi beribu-ribu ringgit tapi takkan untuk untung beribu-ribu ringgit anda tak sanggup keluarkan modal RM100 saja untuk melabur ilmu? Jaminan pulangan wang dikembalikan jika tidak berpuashati.

Tunggu dulu!

Saya mahu berikan satu ebook percuma mengenai asas main saham tanpa modal. Ya! percuma saja ilmunya. Cuma mengambil masa seminit dua untuk download buku ni untuk diberikan di emel.

Di dalam ebook ini, akan saya huraikan teknik-teknik saham tanpa modal ini. Termasuk juga strategi segitiga, tukul, paku dan belon. Apakebenda teknik tukul, paku dan belon tu? Untuk tahu sila download huraian teknik ini melalui laman web di bawah:

https://docs.google.com/forms/d/1TZUy8nQGQImptZ6IKuZCV31lY0XZpPGgelOsXYLdM-Y/viewform

Testimoni ebook:
"Alahamdulillah.. dapat untung RM187++ dalam masa 2 hari guna teknik dalam ebook ni"
-Hairi, Pelajar Universiti Jepun-

Like the Post? Do share with your Friends.

No comments:

Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest