August 2016 | Just Blogging







Saham MITI - Cara daftar online

Cara daftar IPO MITI

Cara main saham IPO atau Initial Public Offer ni antara yang kurang risikonya dalam Bursa Malaysia. IPO adalah tawaran saham sebelum listed nya sesuatu saham tersebut di Bursa Malaysia.

Syarat: Mestilah berumur 18 tahun ke atas berstatus bumiputera warganegara Malaysia. Sumber kewangan mestilah mencukupi.

1. Mula-mula daftar di laman web saham online MITI.
2. Klik ruangan daftar dan isikan maklumat yang diperlukan


Untuk ruangan akaun CDS tersebut mestilah panjangnya 15 digit. BUKAN 9 digit seperti yang selalu dipaparkan sebabnya diperlukan kod broker dan branch.

Lepas tu upload gambar kad pengenalan depan belakang. Aku ambil gambar cantik2 kasi jelas, tapi bila upload tak boleh dua keping gambar (depan belakang IC) sekali gus. Kena dalam satu fail. So, ambil je gambar, send kat emel & susun dalam microsoft powerpoint. Lepas tu 'save as' dalam format JPEG.

Selepas selesai isikan maklumat. klik setuju dan tekan butang hantar. Emel akan dihantar untuk password sementara. Tukarkan password sementara tu pada yang baru.

Selesai!

Untuk daftar secara individu klik:

Untuk kita tengok saham yang listed sebagai IPO boleh check di:

Anda mungkin juga berminat:


{ Read More }


Cara Tukar Akaun Syariah KWSP

EPF telah membuka pendaftaran akaun simpanan shariah KWSP dari 8 Ogos sehingga 23 Disember 2016. Langkah-langkah  dan dokumen yang diperlukan adalah.

1. Kad pengenalan IC (warganegara)/ Pasport (bukan warganegara)
2. Cap jari untuk pengesahan identiti di kaunter KWSP.

Lokasi KWSP Johor, Melaka, Negeri Sembilan, KL, Putrajaya, Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Klik sini untuk alamat pejabat KWSP

3. Dalam masa 7 hari, ahli akan dimaklumkan melalui SMS.

Cara daftar akaun shariah KWSP online? *Untuk info boleh Login ke i-akaun
(*Ahli perlu mengaktifkan i-akaun terlebih dahulu di lokasi pejabat EPF. Buat masa ini masih belum ada pendaftaran online)

Walaubagaimanapun dana KWSP terhad kepada 100bilion saja untuk tahun 2017 dan hanya ahli yang mendaftar dahulu saja layak.

Bagi yang ingin mendaftar akaun 1 KWSP ke dana patuh shariah yang lain, boleh menghubungi saya terus dengan whatsapp/call ke 0104008836

Ada kaedah untuk beranakan akaun 1 KWSP menjadi lebih berganda (average 15% ++ per year)

Hubungi terus saya 0104008836





{ Read More }


Anda mungkin meminati:

Many

IconIconIconFollow Me on Pinterest